Зміївська районна рада

24.04.2020

Переглядів: 394

Зміївський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області інформує, що на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 року  № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» у квітні 2020 року:

1. проведено виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, у сумі 1 000 гривень одержувачам пенсій, розмір пенсійних виплат у яких з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не перевищує 5 000 гривень станом на 1 квітня 2020 року.  

В Зміївському районі проведено відповідні виплати для 18747 пенсіонерів, виготовлено виплатні відомості, які передано банкам та відділенням АТ “Укрпошта”.

Звертаємо увагу, що виплати надійдуть одержувачам на рахунки в уповноважених банках або будуть доставлені листоношами АТ “Укрпошта” додому без додаткового звернення до Пенсійного фонду.

2. уряд прийняв рішення, що з 1 травня 2020 року:

- перерахунок пенсій згідно з Порядком проведення перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 р. № 124 “Питання проведення індексації пенсій у 2019 році”, проводиться із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,11;

- якщо розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100 гривень, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії;

         - у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу, не досягає 2100 гривень, таким особам надається доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

3. з 1 квітня 2020 року пенсіонерам, які досягли віку 80 років і старше, до пенсій встановлено щомісячну компенсаційну виплату у розмірі до 500 гривень. Компенсаційну виплату отримуватимуть пенсіонери, у яких пенсія не перевищує 9205 гривень. Водночас, після встановлення такої виплати пенсія не може бути більше зазначеного розміру.

Крім того, для громадян старше 80 років, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та мають страховий стаж не менше 25 років чоловіки та 20 років жінки, мінімальна пенсійна виплата не може бути меншою, ніж 2600 гривень.

         Наприклад:

Розмір пенсії у жінки до 1 квітня з усіма надбавками  становить 2000 грн.  Має страховий стаж 20 років. З 1 квітня розмір пенсії становить: 2000 грн. + компенсаційна виплата 500 грн. = 2500 грн. До цієї суми встановлюється доплата до мінімальної пенсійної виплати (2600грн.) - 100 грн. Загальна сума до виплати 2600 грн.

Відповідна щомісячна компенсаційна виплата буде встановлюватись й іншим пенсіонерам після досягнення ними віку 80 років.

В Зміївському районі проведено відповідні перерахунки для 3196 пенсіонерів, які досягли віку 80 років, виготовлено виплатні відомості, які передано банкам та відділенням АТ “Укрпошта”.

Зазначаємо, що пенсії надійдуть одержувачам на рахунки в уповноважених банках або будуть доставлені листоношами АТ “Укрпошта” додому без додаткового звернення до Пенсійного фонду.

Відповідно до абз. 5 ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» органи Пенсійного Фонду України щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи здійснюють автоматичний перерахунок пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, мають не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку). При цьому обираються найбільш вигідні умови перерахунку пенсії: лише з урахуванням страхового стажу або з урахуванням страхового стажу і заробітку.

Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії, здійснюється не раніше дня, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Отже, відповідно до Закону таке право мають ті, хто отримують пенсію два роки і більше і при цьому продовжують працювати офіційно, тобто зі сплатою страхових внесків до Пенсійного фонду, навіть якщо людина працювала не постійно, а з перервами.

Також зазначаємо, що як і раніше, такий перерахунок не здійснюється пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років і не досягли загально прийнятого пенсійного віку. Після досягнення відповідного пенсійного віку перерахунок здійснюється за загальними правилами незалежно від виду призначення пенсії.

В квітні 2020 року в Зміївському районі було проведено відповідні перерахунки для 2000 працюючих пенсіонерів, які було своєчасно профінансовано та виплачено в повному обсязі.

         УВАГА! Під час карантину залишайся вдома та отримуй послуги дистанційно через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України –https://portal.pfu.gov.ua

* подати заяву про призначення (перерахунок) пенсії в “один дотик”;

* отримати довідки, достовірність яких підтверджується QR-кодом (форми ОК-5/ОК-7, довідка про розмір пенсії, відомості про виплачену заробітну плату, сплачені на користь особи страхові внески, набутий страховий стаж, інші);

*  перевірити відомості про трудову діяльність («Електронна трудова книжка»);

* провести прогнозний розрахунок майбутньої пенсії за віком за допомогою сервісу «Пенсійний калькулятор»;

* подати Анкету застрахованої особи для внесення/зміни/уточнення даних в Реєстр(і) застрахованих осіб;

*  подати звернення (пропозицію тощо);

* активувати послугу безкоштовного СМС-інформування (щодо призначення/перерахунку пенсії; сплати страхових внесків роботодавцем та страхового стажу особи).

 

Телефони: гаряча лінія (05747)3-25-08

                             для довідок (05747)3-30-87

 



« повернутися до списку новин