Зміївська районна рада

11.02.2020

Переглядів: 350

Податкова соціальна пільга - 2020

Головне управління ДПС у Харківській області звертає увагу, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено  у розмірі 2 102 грн. Зазначений  показник впливає на  розмір податкових соціальних пільг.

Податкова соціальна пільга — це сума, на яку платник податку з доходів фізичних осіб має право зменшити суму свого загального місячного оподаткованого доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати.

Граничний розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга у 2020 році становить  2 940,0 грн. (2 102 × 1,4), Отже, податкова соціальна пільга у  2020 році становитиме такі розміри:

- базова 100 % (загальна) ПСП для будь-якого платника податку — 1 051,0 грн;

- 150 %  ПСП  — 1 576,9 грн;

- ПСП   у розмірі 200 % — 2 102,0 грн.

Для отримання податкової соціальної пільги працівник подає роботодавцю заяву та (за необхідності) копії документів, передбачені Постановою КМУ № 1227 від 29.12.2010 р.

Понад 1,5 тисячі громадян задекларували свої доходи у січні

Як повідомили в Головному управлінні податкової служби області за перший місяць 2020 року декларації про майновий стан і доходи надали 1527 громадян.

З них, 1200 - це ті, у кого виникли зобов’язання зі сплати податків, й 327 – хто задекларував свої доходи з метою отримання податкової знижки.

Серед декларантів 18 мільйонерів.

Загалом громадянами в своїх деклараціях вказано 233,1 млн грн доходів.

За результатами декларування до бюджету країни надійде 4,6 млн грн ПДФО та більше мільйона гривень військового збору.

В той же час, в якості податкової знижки громадянам буде повернуто майже мільйон гривень.

У Головному управлінні податкової служби області нагадують, що надати декларацію про свої доходи можна як в паперовому, так і в електронному вигляді. Тим, для кого декларування є обов’язком, зробити це необхідно до 1 травня 2020 року.

Претендентам на податкову знижку термін більший – по 31 грудня 2020 року. 

Отримали подарунок: що необхідно знати

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що з 1 січня 2019 року не оподатковується вартість подарунків — у частині, що не перевищує 1 043,25 грн на місяць. Так, згідно з пп.165.1.39ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включатиметься вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) у частині, що не перевищує 25%однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

З різниці між вартістю подарунку та його неоподатковуваною вартістю справлятиметься ПДФО за ставкою 18 % та військовий збір 1,5 %. Однак, зверніть увагу, дане правило застосовується лише до подарунків у натуральній формі.

При оподаткуванні подарунків важливим є те, від кого він отриманий: від суб’єкта господарювання (юридичної особи або ФОП) чи фізичної особи.

При отриманні дарунка від СГД, податковим агентом, відповідальним за сплату податку до бюджету, є такий суб’єкт господарювання.

Тобто, якщо вартість дарунків перевищує вказаний розмір (1043,25 грн.) то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб як додаткове благо з урахуванням положень п. 164.5 ст. 164 Кодексу.              При цьому вказана сума перевищення також є об’єктом оподаткування військовим збором без застосування коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ст. 164 Кодексу.

Якщо подарунок отримано від фізичної особи, особою, відповідальною за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровуваний. В цьому випадку застосовуються норми  статті 174 ПКУ.

Подарунок, що отримала фізична особа від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою. Такі фізичні особи  не зобов’язані включати вартість такого подарунку до складу загального річного оподатковуваного доходу та  можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації (зазначена норма передбачена п.п. 164.2.10 ст. 164, п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 ПКУ).

Фізична особа — резидент, яка отримує подарунок від фізичної особи — резидента, але не відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості будь-якого подарунку, а також військовий збір за ставкою 1,5%

Дохід зазначається в річній податковій декларації, крім нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення договору або в сільських населених пунктах — до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем реєстрації договору, та осіб, які отримали об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими обдаровуваними — резидентами, які сплатили податок та збір до оформлення подарунка.

Фізична особа — нерезидент, яка отримала подарунок від фізичної особи — резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% +1,5% військового збору.

Однак це не стосується подарунків у вигляді грошових виплат у будь-якій сумі (п.п. 165.1.39 ПКУ). Тобто подарунки у грошовій формі оподатковуються ПДФО і ВЗ у загальному порядку.

Слід відмітити, що в 2020 році не оподатковується вартість подарунків — у частині, що не перевищує 1180,75 грн на місяць.

Надходження ПДФО до місцевих бюджетів Харківщини зросли на 58,4 млн гривень

Керівник податкової служби регіону Артем Єфремов зазначив, що до місцевих бюджетів Харківщини за січень 2020 року забезпечено 754 млн грн податку на доходи фізичних осіб. В порівнянні з січнем 2019 року надходження зросли на 58,4 млн гривень.

ПДФО є основним джерелом наповнення місцевого бюджету. В структурі надходжень він займає позицію лідера – близько 60 відсотків від загальної суми інших податків і зборів. Сплачується цей податок із розрахунку 18  % від заробітної плати.

Головне управління податкової служби регіону звертає увагу роботодавців  на дотримання вимог трудового законодавства: офіційне оформлення співробітників, своєчасну виплату заробітної плати, недопущення її виплати в  “конвертах”.

Своєчасність і  повнота наповнення місцевого бюджету – запорука економічного та соціального розвитку нашого регіону.

Увага платникам земельного податку! 20 лютого – останній день подання податкової декларації з плати за землю

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 Форма податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) затверджена наказом Міністерства фінансів № 560.

Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Податкове зобов'язання з плати за землю, визначене у податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця

 

 

Розпочато перевірки

У Головному управлінні ДПС у Харківській області повідомили, що з 10.02.2020 податковою службою спільно з Головним управлінням Держпраці у Харківській області розпочато фактичні перевірки роботодавців з метою виявлення тих, які використовують неоформлену найману працю, та по яких відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками після проведеної інформаційної кампанії.

Нагадаємо, що до 31.01.2020 в Харкові та області тривала широкомасштабна роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування, про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин. Під час спільних інформаційних заходів податківці проінформували роботодавців і працівників про ризики використання незадекларованої праці з метою підвищення відповідальності роботодавців під час виконання законодавства про працю. 

Відсьогодні розпочато наступний етап виконання доручення Прем’єр-міністра Олексія Гончарука – інспекційна кампанія.

В податковій службі області в черговий раз закликали роботодавців оформити трудові відносини з працівниками.

Керівник податкової служби області Артем Єфремов  підкреслив, що офіційне працевлаштування – це захист соціальних інтересів громадян, гарантування права на соціальні виплати та пенсійне забезпечення.



« повернутися до списку новин