Зміївська районна рада

16.12.2019

Переглядів: 333

1.Школярі завітали на День відкритих дверей до податківців

    В рамках Всеукраїнського тижня права податківці Чугуївської ДПІ Харківського управління ГУ ДПС у Харківській області провели День відкритих дверей для одинадцятикласників Чугуївської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області.

   Начальник податкової інспекції Юлія Сурядна провела майбутнім платникам податків екскурсію Центром обслуговування платників. Діти  ознайомились з послугами, які надаються під час обслуговування суб’єктів господарювання та громадян.

     Також розповіла про особливості роботи податкової служби, пріоритетом якої є надання сучасних сервісних послуг. Дітям цікаво було почути про запровадження електронних сервісів, адже молоде покоління розуміє, що онлайнові сервіси – вимоги часу та бізнесу.

    Користуючись такими сервісними інструментами, платники податків можуть подати податкову звітність в електронному вигляді, отримати електронну консультацію. А це значно економить час і кошти.

    Зустріч проходила у формі діалогу.

    Молодь активно цікавилася особливостями діяльності податкової служби.

    Зокрема, які податки формують загальнодержавний і місцеві бюджети, що змінилося із прийняттям Податкового кодексу, який бізнес переважає у місті Чугуїв, скільки юридичних і фізичних осіб перебувають на обліку, а також питанням заробітної плати та умовами працевлаштування в органах податкової служби.

     Школярі мали змогу ознайомитись з роботою та завданнями інспекції, безпосередньо поспілкуватися з фахівцями, обмінятися враженнями.

    На завершення заходу школярі та вчителі подякували за цікаву і змістовну зустріч, а податківці побажали гостям успіхів у навчанні.

    Юлія Сурядна зазначила, що такі зустрічі важливі як для податкової служби, так і для молоді. Школярам це допоможе у виборі професії, при вступі у спеціалізовані вищі навчальні заклади економічного та правового профілю, а також у отриманні навичок ведення підприємницької діяльності, започаткуванні власної справи.

2.Новорічні подарунки дітям працівників: правила оподаткування

Вже незабаром розпочнуться свята та чи не кожен роботодавець буде купляти та роздавати новорічні подарунки дітям своїх працівників.

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує роботодавцям, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (п.п. 165.1.39 ст. 165 ПКУ).

Тобто в 2019 році, вартість подарунку дітям працівників у розмірі 1043,25 грн не оподатковується ПДФО та військовим збором. Якщо подарунок коштує більше, то суму перевищення  доведеться оподатковувати  ПДФО та військовим збором .

При цьому базою оподаткування ПДФО буде вартість подарунка, збільшена на відповідний натуральний коефіцієнт (у 2019 році – 1,219512) за правилами оподаткування додаткового блага відповідно до п. 164.5 ПКУ.

З метою утримання військового збору такої бази визначати не потрібно. Військовий збір буде утримуватися з вартості подарунку без застосування натурального коефіцієнту.

ЄСВ не обчислюється із вартості зазначених подарунків, оскільки такі подарунки надаються працівникам для їхніх дітей до свята – Нового року. Це встановлено пунктом  8 розд. ІІ Постанови КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

3.Хто є платниками екологічного податку

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що відповідно до п. 240.1 ст. 240 ПКУ платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:

- викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

- скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

- розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання);

- утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

- тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

       При цьому розміщення відходів – постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів (п. п. 14.1.223 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

4.До уваги платників!

ГУ ДПС у Харківській області повідомляє, що Державною казначейською службою України з 01.01.2020р будуть введені в дію нові рахунки для зарахування податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету, рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ, реалізації пального  і спирту етилового та рахунки для зарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

 Інформація щодо нових рахунків буде розміщена після отримання відповідних даних від органів Державної казначейської служби.

5.Pічний перерахунок ПДФО: що треба знати?

Головне управління ДПС у Харківській області звертає увагу, що податковим законодавством встановлено обов’язок роботодавця як податкового агента проводити за наслідками кожного звітного податкового року перерахунок суми доходів, нарахованих працівникам у вигляді заробітної плати, а також суми наданої податкової соціальної пільги.

        Відповідно до пп. 169.4.2 ПКУ перерахунок здійснюється в обов’язковому порядку в таких випадках:

  • за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;

  • під час проведення розрахунку за останній місяць застосування податкової соціальної пільги у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених пп. 169.2.3 ПКУ;

  • під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

  •  

  • Тобто річний перерахунок заробітних плат працівників та утриманих з них сум ПДФО за 2019 рік слід провести не пізніше ніж під час нарахування заробітної плати за останній місяць цього року, тобто у грудні 2019 року.

Результати проведеного перерахунку сум доходів, нарахованих (виплачених) платнику податку, податковий агент відображає в податковому розрахунку за формою №1ДФ, форму та порядок заповнення якого затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4, в тому кварталі, в якому проведено такий перерахунок.

6.Підприємці, які хочуть перейти на «єдиний податок» з 01 січня 2020 року – необхідно подати заяву не пізніше 16 грудня 2019 року

Головне управління ДПС у Харківській області  нагадує, що для того щоб перейти на спрощену систему оподаткування з загальної, фізичній особі – підприємцю необхідно впевнитися у відповідності всім вимогам тієї групи платника єдиного податку, яку хоче обрати. У разі задоволення всім умовам підприємцю необхідно не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року), подати до податкової служби заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування.

      Як часто можна здійснювати перехід:

  • перехід на спрощену систему оподаткування можна здійснити раз протягом календарного року.

      За яких умов ФОП може здійснити перехід:

  • якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, ним дотримано вимоги, встановлені п. 291.4 ст. 291 ПКУ;

  • до поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

      Заява до контролюючого органу подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового року, тобто не пізніше 16 грудня поточного року.

7. За право продавати алкоголь та тютюн харківський бізнес сплатив до бюджету 58,0 мільйонів гривень

В ГУ ДПС у Харківській області проінформували, що з початку року бюджет отримав 58,0 млн грн плати за ліцензії на здійснення оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. При цьому понад очікувану суму надійшло 6,3 млн гривень.

Протягом січня-листопада 2019 року власникам торгівельних об'єктів податкова служба  регіону видала 9705 ліцензій:  у тому числі, 5547 - на право реалізувати у роздріб алкоголь, 4158  – для роздрібного продажу тютюнових виробів.

Станом на 1 грудня  2019 року на обліку знаходиться 3128 суб’єктів господарювання, які здійснюють ліцензійну діяльність.

З актуальним реєстром діючих ліцензій можна ознайомитися на сайті Головного управління ДПС у Харківській областіhttp://kh.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy

8.Надміру витрачені кошти у відрядженні: коли оподатковувати

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що надміру витраченими у відрядженні коштами є кошти, отримані платником податку на відрядження чи під звіт, не повернені в установлений пп. 170.9.2 ПКУ строк.

Оподаткуванню  підлягають суми, видані платнику податку:

  • на відрядження — у сумі, що перевищує суму витрат, розраховану згідно з пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ;

  • на виконання у відрядженні окремих цивільно-правових дій від імені й за рахунок особи, що їх видала, — у сумі, що перевищує суму фактичних витрат на виконання таких дій (пп. «б» пп. 170.9.1 ПКУ).

Отже, надміру витраченими кошти стають:

  • коли їх не повернули в установлений строк, наприклад, не подано авансовий звіт у строки, установлені ПКУ;

  • якщо кошти перевищують суми дозволених пп. 170.9.1 ПКУ витрат на відрядження (чи суми фактичних витрат на виконання цивільно-правових дій).

Надміру витраченими коштами також є суми, витрати яких у відрядженні не підтверджені відповідними розрахунковими документами. Тобто за відсутності розрахункових документів, що підтверджують понесені витрати, такі кошти підлягають поверненню, а якщо їх не повернули в установлений строк — вони набувають статусу надміру витрачених коштів.

До категорії надміру витрачених коштів потраплять і підтверджені документально витрати у відрядженні, якщо немає жодного підтвердження зв’язку понесених витрат у відрядженні з господарською діяльністю підприємства (пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ).



« повернутися до списку новин