Зміївська районна рада

20.11.2019

Переглядів: 267

Громадяни! Скористайтесь правом на податкову знижку

Головне управління Державної податкової служби у Харківській області нагадує громадянам про можливість компенсації із бюджету частини коштів за окремими витратами (податкову знижку).

Таке право надається резидентам України, які отримують заробітну плату, з якої сплачуються податки.

Перелік витрат, частина яких компенсується Державою наведено у  ст.166 Податкового кодексу України.

Зокрема, це:

-         сума коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

-         частина сплачених процентів за іпотечним житловим кредитом;

-         сума коштів або вартість майна перерахованих (переданих) у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям;

-         сплата страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя та пенсійних внесків у рамках недержавного пенсійного забезпечення;

-         оплата допоміжних репродуктивних технологій;

-         оплата державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

-         сума коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу на альтернативні види палива;

-         сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи;

-         сплата коштів на будівництво (придбання) доступного житла.

Скористатися правом на податкову знижку за витратами, понесеними у  2018 році, можна до 31 грудня поточного року включно.

Для цього необхідно надати до ДПС декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік.

Зробити це можливо в електронному або паперовому вигляді.

 

Податкова знижка за договорами страхування:що треба знати

ГУ ДПС у  Харківській області повідомляє, що платники податку на доходи фізичних осіб можуть скористатися правом на податкову знижку шляхом зменшення оподатковуваного доходу за наслідками 2018 року на суму фактично здійснених ним витрат у вигляді суми коштів, сплачених при страхуванні.

Так, відповідно до пп. 166.3.5 ПКУ сума витрат платника податку на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім'ї першого ступеня споріднення, які не перевищують (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

– при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю – суму, визначену в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ;

– при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім'ї чи за їх сукупністю – 50% суми, визначеної в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім'ї.

Для отримання податкової знижки за 2018 рік громадяни мають подати декларацію про майновий стан і доходи, розрахункові та платіжні документи, які підтверджують здійснені платником податків витрати. Декларація подається до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник , або в електронному вигляді до 31 грудня 2019 року.

Надходження ПДФО до місцевих бюджетів Харківщини зросли на 1,3 мільярди гривен

Протягом десяти місяців 2019 року до місцевих бюджетів Харківської області надійшло8 183,6 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. У податковій службі регіону відзначили, що надходження у зрівнянні з аналогічним періодом 2018 року зросли на1 255,6 млн. грн. Додатково бюджети отримали 320,5млн. грн.

ПДФО є основним джерелом наповнення місцевої скарбниці. В структурі надходжень він займає позицію лідера – близько 60 відсотків від загальної суми інших податків і зборів. Сплачується цей податок із розрахунку 18  % від заробітної плати.

Тож в Головному управлінні податкової служби регіону звертають увагу роботодавців Харківщини на дотримання вимог трудового законодавства –  офіційне оформлення співробітників, своєчасну виплату заробітної плати, недопущення її виплати у  “конвертах”. Адже наповнена місцева казна дає можливості для розвитку нашого регіону, як  економічного, так і соціального.  

На Харківщині збільшується кількість платників, які звітують в електронному вигляді

На Харківщині збільшується кількість платників, які звітують в електронному вигляді.

На сьогодні їх кількість складає 80 % від загальної кількості.

Головне управління ДПС у Харківській області рекомендує переходити на електронне спілкування. Це зручно і швидко!

Приєднуйтесь!



« повернутися до списку новин