Зміївська районна рада

16.09.2019

Переглядів: 370

Податкова соціальна пільга для одинокої матері в 2019 році

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що платник податку, який є  одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150% суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 ст. 169  Податкового кодексу у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

У 2019 році її розмір становить 1440,75грн. При цьому, податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. У 2019 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 2690 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу 1921 грн. х 1,4). Граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги самотній матері визначається як добуток суми, визначеної п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу (тобто суми, що дає право на застосування податкової соціальної пільги) та відповідної кількості дітей (у 2019 році 2690 грн. х кількість дітей до 18 років).

Платник податку зазначає про таке право у заяві про застосування пільги, до якої додає відповідні підтвердні документи. Перелік таких документів та порядок їх подання визначено постановою КМУ «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги» від 29.12.2010№1227.

 

Обсяг доходу перевищив 1 мільйон гривень: реєструйте  РРО

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що відповідно до п. 296.10 ст. 296  ПКУ реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку першої групи, другої – четвертої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 000 000 гривень. 

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 000 000 гривень застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Норми п. 296.10 ст. 296 ПКУ не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення. У разі здійснення реалізації даних товарів, платники єдиного податку незалежно від обсягу доходу зобов’язані застосовувати РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів.

 

Надходження ПДФО до місцевих бюджетів Харківщини збільшились на понад мільярд гривень

З початку року до місцевих бюджетів Харківської області надійшло 6455,0 млн. грн.податку на доходи фізичних осіб. У податковій службі регіону відзначили, що надходження у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року зросли на 1 027,8 млн. гривень.

Надходження цього податку є показовим для розвитку міст, селищ та регіону  в цілому. Адже в структурі надходжень він займає позицію лідера – майже 60 відсотків від загальної суми інших податків і зборів. Сплачується цей податок із розрахунку 18 % від заробітної плати.

Тому в Головному управлінні податкової служби Харківської області закликають роботодавців регіону дотримуватися усіх вимог трудового законодавства – офіційно оформлювати співробітників, своєчасно виплачувати заробітну плату, дотримуватися її рівня не нижче законодавчо встановленого, не допускали виплату заробітної плати у “конвертах”.

Слід зауважити, що ПДФО стосується кожного члена суспільства, тому громадяни  повинні розуміти важливість легалізації доходів.

 

Якою датою складати акцизну накладну на пальне?

Головне управління ДПС у Харківській області   нагадує, що відповідно до абз.1 п. 231.1 ПКУ платник податку при реалізації, зокрема, пального зобов’язаний скласти в електронній форміакцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого, зокрема, пального та зареєструвати її в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Абзацом 2 пп. 14.1.212 ПКУ визначено, що реалізація, зокрема, пального для цілей розд. VI «Акцизний податок» ПКУ – будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження), зокрема, пального з переходом права власності, зокрема, на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

до акцизного складу;

до акцизного складу пересувного;

для власного споживання чи промислової переробки;

будь-яким іншим особам.

     Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України:

у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;

при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

Акцизна накладна складається платником податку, зокрема, в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації, зокрема, пального (абз. 1 п. 231.3 ПКУ).

При цьому у випадках, визначених п. 231.3 ПКУ платникам податку також надається право складання акцизної накладної за щоденними підсумками операцій, та не пізніше останнього дня місяця на весь обсяг реалізованого (втраченого) пального протягом такого місяця.

Отже, з метою складання акцизної накладної датою здійснення операції з реалізації пального вважається дата фізичної передачі (відпуску, відвантаження) такого пального, що засвідчується у первинних документах, незалежно від того, коли відбулась сплата або перехід права власності, отримання його покупцем.

    

 



« повернутися до списку новин