Зміївська районна рада

14.04.2020

Переглядів: 715

Інформація громадської організації «Фтизіатри Зміївщини проти ВІЛ/ТБ»

Кричущий протест викликають положення нового наказу МОЗ від 25.02.2020 року № 530, згідно якого лікування туберкульозу може здійснюватися будь-яким лікарем в основному амбулаторно незалежно від наявності бактеріовиділення, а хворі з заразною формою можуть бути виписані на амбулаторне лікування уже через три тижні за висновком ЛКК закладу з допуском до продовження роботи або навчання, але без контрольних аналізів, коли ще невідомі навіть передні результати стосовно наявності чи припинення бактеріовиділення, не кажучи про остаточні, тобто культуральні, методи обстеження.

Такі непродумані рішення знищують медичну систему та дають колосальний поштовх до розповсюдження туберкульозної інфекції серед здорового населення, яке вимушене буде перебувати у активних туберкульозних вогнищах, де захворюваність у 50 разів вище від середньої по району. Це – родини, згуртування по інтересам, гуртожитки, виробничі колективи, школи, коледжі, ВУЗи, інші навчальні та дитячі дошкільні заклади, тощо.

Разом з тим, особливе занепокоєння викликають проблеми, які з’явилися при реформуванні первинної та вторинної медичної ланки, коли залишилися значні прошарки населення, котрі не «побажали» або не встигли визначити собі сімейного лікаря, оскільки не уклали декларацію. У зв’язку із цим такі пацієнти не відвідують сімейного лікаря, відмовляються від профілактичних оглядів, а туберкульоз у них діагностується під час виникнення кризових станів, які обслуговуються працівниками швидкої допомоги.

Таким чином, всі негаразди почалися із ліквідації санітарно-епідемічної служби в державі, яка тримала під контролем всі інфекційні захворювання, організовувала та проводила протиепідемічні, профілактичні заходи щодо оздоровлення довкілля. Наступний етап – це знищення фтизіатричної служби в Україні, нехтування кадровим потенціалом, який створювався впродовж багатьох десятиріч.

В тому нинішня глобальна катастрофа людства, котра пов’язана із стрімким вибухом у світі COVID-19, повинна стати сигналом для рішучих дій щодо боротьби з туберкульозом, в тому числі, звернень до суду.

Ніхто, ніде і ніколи не може ігнорувати закони і методи епідеміології, за порушення яких розплачується народ.

Громадська організація «Фтизіатри Зміївщини проти ВІЛ/ТБ» попереджає про свою незгоду із знищенням фтизіатричної служби в державі та безвідповідальними методами «лікування», які призведуть до значного розповсюдження туберкульозу серед населення та некерованістю епідемічним процесом. Це є грубим порушенням таких базових прав і свобод, визначених Конституцією України, як право на охорону здоров’я (ст.49) та право на безпечне для життя і здоров’я, довкілля (ст. 50), Законів України «Про протидію захворюванню  на туберкульоз», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

Детальний аналіз захворюваності на туберкульоз, в тому числі у вогнищах туберкульозної інфекції, викладено в статті районної газети «Вісті Зміївщини», яку можна переглянути за посиланням.



« повернутися до списку новин