Зміївська районна рада

14.12.2018

Переглядів: 451

14 грудня - день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Незважаючи на те, що День ліквідатора досить складно назвати торжеством, самі ліквідатори, після всього, що вони пройшли, вважають цей день професійним святом.

Традиційно, 14 грудня 2018 року відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку, що розташований в м. Зміїв. В урочистостях взяли участь голова районної ради Тетяна Тімофєєва, голова РДА Віталій Кошеленко, ліквідатори аварії, громадськість району. По завершенню заходів для всіх чорнобильців відбулась концертна програма за участю фольклорних колективів району в КЗ “Зміївський районний центр дитячої та юнацької творчості”.

Бажаємо ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС та їх родинам міцного здоров’я, щастя, родинного тепла, добра, злагоди. Дякуємо, вам, герої, що врятували мільйони життів, пожертвувавши своїми.

 

Історична довідка: 26 квітня 1986 року в 00:23:40 сталася аварія на ЧАЕС на четвертому енергоблоці під час проведення проектних випробувань. За словами очевидців тоді було 2 дуже сильних вибухи, зруйнувалася частина реакторного блоку і машинного залу, пожежа на 4-му енергоблоці. До 15 години 26 квітня встановили, що реактор зруйнований і надходять радіоактивні речовини в атмосферу в величезній кількості. Всього за цей час було викинуто 520 вкрай небезпечних радіонуклідів і 190 тонн радіоактивних речовин. Радіоактивне зараження відбулося в радіусі 30 кілометрів, але через силу потужного вибуху забруднені значні ділянки колишнього Радянського Союзу і в першу чергу це Україна, Білорусія і Росія. Переселили більше 400 000 чоловік.

Ліквідували катастрофу найрізноманітніші за професією люди: пожежні, інженери-конструктори, будівельники, військовослужбовці, енергетики-атомники, навіть прості робітники і колгоспники, яких мобілізувало радянське керівництво, щоб усунути аварію. Ці люди, як мінімум 90000 чоловік, гасили пожежі, дезактивували приміщення і промплощадки, забруднені території навколо станції, проектували і будували «Укриття», готували і здійснювали післяаварійний пуск блоків ЧАЕС.

Саме 14 грудня в центральних виданнях СРСР з'явилося Повідомлення, що «саркофаг» над четвертим енергоблоком побудований.

          

 



« повернутися до списку новин