Зміївська районна рада

26.11.2020

Переглядів: 543

Насильство в сім’ї - порушення прав людини

З 25 листопада по 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

Загальновідомо, що в сім’ї закладаються основи буття людини, її духовні, моральні, світоглядні якості, а від психологічного здоров’я родини багато в чому залежить моральний стан суспільства. Поширення проявів домашнього насильства не лише руйнують гармонію і злагоду в родині та спричиняють сімейне неблагополуччя, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом.

Насильницькі дії з боку членів власної родини завдають серйознішу психологічну та фізичну шкоду, ніж аналогічні діяння з боку сторонніх осіб. Вони порушують основний принцип життєдіяльності родини – безпечне та комфортне існування будь-якого її члена.

Найстрашніше те, що рамки домашнього насильства виходять за межі дому та часу – і розширюють їх діти, які потерпають від насильства в сім’ї, скоюючи жорстокі вчинки по відношенню до своїх однолітків, та у майбутньому можуть застосовувати цей негативний досвід по відношенню до власної сім’ї.

Куди звертатися:

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації:

  1. 116 123 (короткий номер з мобільного);
  2. 0 800 500 335 (безкоштовно в межах України).

Національна дитяча «гаряча лінія»  0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного).

Зміївський відділ поліції ГУНП в Харківській області за адресою: м. Зміїв, вул. Донецька, 26 або за номером 102.

КЗ «Зміївський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» Зміївської районної ради за адресою: м. Зміїв, вул. Гагаріна, 2 або за номером 3-00-27.

Служба у справах дітей Зміївської районної державної адміністрації за адресою: м. Зміїв, вул. Гагаріна, 2 або за номером 3-22-62.

Управління соціального захисту населення Зміївської районної державної адміністрації за адресою: м. Зміїв, вул. Гагаріна, 22 або за номером 3-34-23.

Також для швидкого, доступного та оперативного реагування на випадки вчинення насильства Міністерством внутрішніх справ розроблено Чат-бот @police_helpbot, який діє в месенджері Telegram та акумулює всю необхідну інформацію про домашнє насильство.

Чат-бот може: допомогти викликати служби допомоги (поліцію та «швидку допомогу»); роз’яснити, що таке домашнє насильство та як протидіяти цьому явищу, повноваження органів і установ, які здійснюють заходи із запобігання домашньому насильству; надати контакти інших служб допомоги; переадресувати на спеціалістів безоплатної правової допомоги, які нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі. Також Чат-бот @police_helpbot забезпечено контактами загальних та спеціалізованих служб підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства та / або насильства за ознакою статі.

 

 



« повернутися до списку новин