Зміївська районна рада

27.10.2017

Переглядів: 714

27 жовтня 2017 року в центральному парку міста Зміїв відбувся урочистий мітинг до Дня визволення України від фашистських загарбників. В заході взяли участь керуючий справами виконавчого апарату районної ради, депутат Харківської обласної ради Олена Пилипенко, депутат Харківської обласної ради Анатолій Гацько, керівник апарату Зміївської РДА Лариса Яковлева, Зміївський міський голова Петро Кучков, голови місцевих рад району, представники районної ветеранської організації, підприємств та установ району, громадськість міста.   

З 2009 року на державному рівні 28-го жовтня ми відзначаємо День визволення України від фашистських загарбників.

Остаточне визволення українських земель почалося в ході Курської битви, внаслідок якої 23 серпня 1943 року було звільнено Харків. Ціною величезних людських втрат 6 листопада 1943 року було звільнено місто Київ. У 1944 році Радянське командування силами чотирьох Українських фронтів здійснило серію наступальних операцій, повністю звільнивши територію України в результаті заключної Східно-Карпатської операції, яка була розпочата 8 вересня 1944 року і призвела до остаточного звільнення і вигнання останніх гітлерівських загарбників з території України 28-го жовтня 1944 року. Отже, битва за визволення України тривала 22 місяці.

Встановлення цього свята спрямоване на всенародне прославляння воїнів-переможців, повагу подвигу мільйонів полеглих за звільнення української землі представників всіх національностей, співвітчизників, загиблих на окупованій території, в концтаборах, на фашистській каторзі. За підрахунками істориків, в ході військових дій на території України загинуло близько трьох мільйонів радянських воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. На території республіки повністю або частково було зруйновано понад 700 міст і 28 000 сіл, близько 1млн. людей залишилися без даху над головою, знищено більше 16 000 промислових підприємств.

В ході Великої Вітчизняної війни бойовими нагородами було відзначено близько 2,5 млн. воїнів-українців.

Ми глибоко вдячні тим, хто у нелегкі воєнні роки відстояв свободу рідної землі. Ваш подвиг назавжди залишиться взірцем вірного і чесного служіння рідній Батьківщині, своєму народові. 

В цей День Зміївська районна рада приєднується до вшанування всіх, хто забезпечив звільнення української землі! Ми схиляємо голову перед пам’яттю загиблих, висловлюємо вдячність і повагу живим, згадуємо тих, кого з нами немає вже в мирний час. Добра пам'ять про вас завжди буде жити в наших серцях.

         



« повернутися до списку новин