Зміївська районна рада

22.01.2020

Переглядів: 351

. Увага! Спрощено умови ліцензування для суб’єктів господарювання, які здійснюють зберігання пального для власних потреб чи його переробку

З 29.12.2019 спрощуються умови ліцензування. А саме суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів,ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або на зберігання пального не отримують. 

Зазначене передбачено Законом України від 18.12.2019 №391-IX  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування акцизного податку», яким внесено зміни, зокрема, до Закону України від 19.12.1995 №481 «Про державне регулювання виробництва і обіг спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Також серед нововведень – суб’єкти господарювання, які здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, копії документів, передбачених ст.15 Закону №481, до державної податкової служби для отримання ліцензії не подають. Такі суб’єкти господарювання у заяві зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів (ємностей в літрах), які використовуються для зберігання пального та їх фактичне місце розташування (ємностей).

 

2. Понад мільярд гривень військового збору надійшло від мешканців Харківщини на потреби армії

Керівник податкової служби області Артем Єфремов зазначив, що до Державного бюджету за  2019 рік забезпечено 1135,3 млн грн військового збору. У порівнянні з 2018 роком,  надходження військового збору зросли на 176,7 млн грн, або на 18,4 %.  Додатково бюджет отримав 71,8 млн гривень.

В податковій службі відзначають позитивну динаміку надходжень протягом року. Зокрема, якщо у січні надходження складали 78,3 млн грн, то в грудні забезпечено 122,6 млн гривень.

Важливим фактором є відповідальність платників податків. Стала динаміка зберігається також завдяки заходам податкової служби з детінізації доходів, у тому числі легалізації заробітної плати.

 

3. Увага! З 01 січня 2020 року змінився порядок заповнення податкової накладної складеної за щоденними підсумками

Головне управління ДПС у Харківській області інформує, що з 01.01.2020 року, згідно з наказом Міністерства фінансів України від 17.09.2018 № 763, змінюється Порядок заповнення податкової накладної складеної за щоденними підсумками.

Відповідно до зазначених змін, показники табличної частини розділу Б податкових накладних за щоденними підсумками операцій, повинні заповнюватися за загальними правилами, встановленими Порядком  заповнення податкової накладної (наказ Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307).

Даними правилами передбачено заповнення табличної частини розділу Б податкової накладної в розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:

- у графі 2 зазначається опис (номенклатура) товарів/послуг продавця;

- у графах 3.1, 3.3 - код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП;

- у графах 4 та 5 - одиниця виміру товарів/послуг;

- у графі 6 - кількість (об'єм, обсяг) постачання товарів/послуг;

- у графі 7 - ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;

- у графі 8 - код ставки;

- у графі 10 - обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ;

- у графі 11 - сума податку на додану вартість.

Нагадуємо, що на даний час, платник податку у податковій накладній, яка складається за щоденними підсумками операцій, згруповує в графі "Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця" товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД / коду послуги згідно з ДКПП, при цьому графи 4, 5, 6 та 7 податкової накладної можуть не заповнюватися.

 

4. Єдиний соціальний внесок для приватних підприємців в 2020 році

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує приватним підприємцям, що єдиний соціальний внесок це сума, що не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску та не менше розміру мінімального страхового внеску.

Мінімальна заробітна плата у місячному розмірі з 1 січня 2020 року становитиме 4723 грн (ст.8 Закону України від 14.11.2019 №294-ІХ «Про Державний бюджет України на 2020 рік»).

Отже, мінімальна сума єдиного внеску, яку підприємці (як платники єдиного податку, так і підприємці на загальній системі оподаткування) мають сплачувати у розрахунку за місяць із 2020 року становить 1039,06 грн (4723 х 22%).

Максимальна база нарахування ЄСВ дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 № 2464-VI).

Отже,  максимальний  страховий внесок  у 2020 році  становить  15585,90 грн ( 4723 х 15 х 22%). Таку суму єдиного внеску сплачують підприємці у разі, коли сума отриманого ним доходу (чистого доходу) у розрахунку за місяць складе 70845 грн і більше

 

5. До уваги громадян!

Головне управління  ДПС у Харківській області нагадує, про зміну реквізитів рахунків для зарахування надходжень до Державного і Місцевих бюджетів та єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Рахунки за стандартом IBAN (міжнародний номер банківського рахунку), який налічує 29 знаків, почали діяти на постійний основі.

Кошти, які сплачуються платниками на старі рахунки, Держказначейством не зараховуються.

Нові рахунки  розміщені  на субсайті Головного управління ДПС у Харківській області  «Територіальні органи  ДПС у Харківській області» вебпорталу ДПС у розділі «Бюджетні рахунки».

 

6. З 1 липня 2019 запроваджено ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального

Для отримання ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального разом із заявою додатково подаються завірені заявником копії таких документів:

документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об'єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об'єкта в експлуатацію, цільове призначення якої відповідає заявленій діяльності;

акт вводу в експлуатацію об'єкта або акт готовності об'єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об'єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об'єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;

дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

У разі якщо зазначені документи видані (оформлені) іншій особі, ніж заявник, такий заявник додатково подає документи, що підтверджують його право на використання відповідного об'єкта.

Відповідальність за достовірність даних у документах, поданих разом із заявою, несе заявник.

 Ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше  20 календарних днів з дня одержання зазначених у цьому Законі документів. У рішенні про відмову у видачі ліцензії повинна бути вказана підстава для відмови з посиланням на відповідні норми законодавства.

Ліцензії на право зберігання пального видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади за місцем розташування місць зберігання пального терміном на п'ять років.

Ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;

підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;

суб'єктами господарювання для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним справляється щорічно і зараховується до ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ згідно із законодавством.

Ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі пальним видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади за місцем торгівлі суб'єкта господарювання терміном на п'ять років.

Крім того, Законом України від 18.12.2019 №391-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування акцизного податку» внесено зміни у статтю 15  Закону України №481/95-ВР:

після частини сорок другої доповнити новою частиною такого змісту:

 «Суб’єкти господарювання, що здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки копії зазначених документів не подають. Такі суб’єкти господарювання у заяві  зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження, а також фактичне місцезнаходження ємностей, що використовуються для зберігання пального.

Зазначені зміни до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України набрали чинності з 29.12.2019.

Надаємо рекомендовані зразки заяв для отримання  ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним та  право зберігання пального ( додаються).

додаток 1

додаток 2

додаток 3

Звертаємо увагу платників податків, що для отримання ліцензій на право оптової торгівлі пальним та право виробництва пального необхідно звертатися до Державної податкової служби України.

Для отримання ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним та право зберігання пального необхідно звертатися до  ГУ ДПС у Харківській області.

 

7. Майже 14,9 млрд грн ЄСВ сплачено платниками податків Харківщини

Керівник податкової служби області Артем Єфремов зазначив, що протягом 2019 року платники регіону сплатили  майже 14,9 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). Вказана сума перевищила надходження 2018 року  на 2,4 млрд грн (+ 19,1 відс.).

У податковій службі області повідомили і про сталу позитивну динаміку надходжень протягом минулого року. Якщо у січні 2019 року надходження складали 1,1 млрд грн, то в грудні збільшились до 1,5 млрд гривень.

 Отримані кошти єдиного соціального внеску направляються на забезпечення пенсійних та соціальних програм для українців. Отже, в податковій службі регіону звертають увагу роботодавців на недопущення виплати заробітної плати «в конвертах"



« повернутися до списку новин