Зміївська районна рада

26.05.2020

Переглядів: 621
Шановні жителі Зміївського району!
Хочу звернутися до вас з надзвичайно актуальної проблеми, яка стала гарячою останнім часом.
Процес децентралізації в Україні запущений з 2014 року. На рівні держави прийняті відповідні нормативні документи, на рівні району проведено абсолютно всю роботу з даного напрямку. Робочою групою розглядались різні варіанти конфігурацій громад: одна, дві, чотири, шість. Однак, після серйозних обрахунків, враховуючи думку громад в 2015 році КМУ був затверджений перспективний план об’єднання у дві громади: Зміївську та Слобожанську. Наголошую, що за ці п’ять років офіційно ні від кого жодного звернення щодо змін меж громад ні до району, ні до обласної робочої групи не надходило. Водночас за ці п’ять років район успішно працював, постійно виконувався бюджет, що дало змогу тільки на території Бірківської сільської ради реалізувати проектів більш ніж на 40 млн грн. А це дороги, дитячі майданчики, водогони, заклади освіти та культури, благоустрій. І це для нас правило, а не виключення.
Однак, останнім часом практично випадково із соціальних мереж ми дізнаємося, що в одному з міністерств обговорюється ініціатива щодо приєднання Бірківськоі та Тимченківської рад до Мерефянської об’єднаної територіальної громади. Одразу ж ми реагуємо та приймаємо відповідні звернення , де вимагаємо припинити ці сепаратистські випади. Виникає питання: чому в обхід органів влади, які займаються процесами об’єднання в державі надійшли подібні ініціативи? Відповідаю. Тому що зразу після озвучення такої ініціативи необхідно було б надати до робочих груп, людям розрахунки спроможності громади: чи може бюджет цієї потенційної громади покрити всі витрати? І зразу б все стало на свої місця, і люди почули б правду.
Мережі рясніють посиланнями до результатів минулорічного сходу громадян. Але ж на ньому розглядалось зовсім інше питання: пропозиція Таранівської громади, яка надійшла, до речі, офіційно , про об’єднання. Голосування по Мерефі було ситуативним та сигнальним, і воно не набрало більшості голосів відносно присутніх. Читайте уважно протокол і не вводьте людей в оману! До речі, представники Мерефи на чолі з паном Сітовим не представляли на тій зустрічі ніякої офіційної позиції їхньої громади: в них не було ні рішень сесії з цього приводу, ні протоколу громадських слухань. Ми не знаємо думку Марефянськоі громади!
Основна причина ініціативи приєднання частини Зміївського району до Мерефи - фінансове підсилення Мерефянської громади! І цьому підтвердженням є лист Асоціації до профільного маністерства, в якому як головна причина вказано: для підсилення Мереф’янськоі ОТГ. Тобто, не надати додаткові можливості розвиватися Боркам, а використати їхні фінанси для Мерефянської громади! Для мене зовсім не дивно, хто стоїть за цими процесами - народний депутат Микиша, який чітко захищає інтереси свого міста, посадовою особою в якому він недавно працював. Та один з місцевих обранців, який мрійливо поглядає на чималий шмат державної землі. Тільки шлях вини обрали якийсь підпільний. Жодного разу не вийшли на обговорення. На жаль...
Люди, які сьогодні агітують за об"єднання з Мерефою абсолютно правильно обурені станом дороги до Змієва та поки що неякісним автобусним сполученням. Але над покращенням становища працює, на жаль, не народний депутат та деякі інші ініціатори такого процесу, які мріють загарбати державну землю. Це системна робота районної влади, а інколи, навіть наші радикальні дії сьогодні дають результат: вже в минулому році частину відремонтованої дороги Зміїв-Мерефа, та проведений цьогорічний тендер. Сподіваюсь, що роботи найближчим часом розпочнуться.
Шляхом надання брехливої інформаціі збираються підписи . Мовляв, Зміівського району не буде, а Мерефа поряд. По-перше, не треба плутати громаду та район. Мерефянського району немає і сьогодні, а Зміївський є. По-друге, сьогодні є декілька проектів, згідно з якими, скоріше всього буде один Харківський район, який поглине і Зміїв, і Чугуїв, і Мерефу. Але це , поки що проекти, а ми маємо реальність.
Ніхто розповідає мешканцям Бірок, що управління соцзахисту Харківського району знаходиться в м Харків, що електро- та газомережі, їхнє управління, залишається в Змієві. Що Мерефянська громада до сьогодні не взяла до управління первинну ланку охорони здоров’я (може неспроможна?), що тарифи на комунальні послуги вищі, ніж вони сьогодні мають.... Та й комунального підприємства, яке б обслуговувало населення ще не створено.. До речі , Мерефа досі не знайшла земельну ділянку для розміщення полігону твердих побутових відходів. То, можливо, і землі Тимченок їм потрібні саме для цього? А хто розповість правду людям, якщо ми не бачимо сьогодні дійсних ініціаторів даного процесу. Хто виставив на передову людей, а сам не вийшов? Хто провів кулуарні переговори в міністерстві та в чиїх інтересах?
Шановні! Є питання і їх треба обговорювати. Але відкрито, конструктивно та мовою цифр. Вже у нас достатньо прикладів нашого емоційного вибору, а потім глибокого розчарування. Ми готові! Але ще раз повторю: Є перспективний план, він чинний, є позиція Харківської обласної державної адміністрації, яка базується виключно на цифрах, є здоровий прагматизм. І є маніпулятори, які переслідуючи свої цілі, намагаються використати людей. Впевнена, що ми, як представники інтересів Зміівського району, повинні відстоювати інтереси як громади в цілому, так і кожного її мешканця. І вживати всіх заходів, щоб не погіршувати економічний стан того чи іншого регіону. Бірківська рада має потужний фінансовий потенціал, але водночас і серйозну соціальну сферу. Чи буде змога в Мерефянськоі громади все це утримувати, чи неминуча так звана оптимізація?
Ми на порозі дійсно суттєвих змін. Давайте не помилимось!
 


« повернутися до списку новин