Зміївська районна рада

30.07.2020

Переглядів: 820

30 ЛИПНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Він був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН з метою підвищення інформованості громадськості про цю проблему і привернення уваги до тяжкого становища громадян з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі людьми, а також заохочення людей активно протидіяти цьому явищу.

В сучасних реаліях торгівля людьми набула величезних масштабів. Через це явище потерпають чоловіки, жінки, діти незалежно від віку, місця проживання, соціального стану. Одна з найбільш вразливих категорій – це малозабезпечені громадяни та безробітне населення. Причини цього: падіння реальних доходів і ріст безробіття, недостатня поінформованість про можливість працевлаштування і життя за кордоном, попит на дешеву робочу силу.

Що ж таке торгівля людьми?

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Метою торгівлі людьми може бути:

  • трудова експлуатація;
  • сексуальна експлуатація,
  • використання у порнобізнесі;
  • проведення дослідів над людиною без її згоди;
  • усиновлення (удочеріння) з метою наживи;
  • примусову вагітність або примусове переривання вагітності;
  • примусове одруження;
  • примусове втягнення у зайняття жебрацтвом;
  • втягнення у злочинну діяльність;
  • використання у збройних конфліктах тощо.

Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли шляхом обману, шантажу, шахрайства або погроз Вас примушували:

  • працювати на відробляння невизначених „боргів”, яких Ви буцімто набули, коли Вам обіцяли підшукати роботу (наприклад, за кордоном, або просто у „кращому місці”);
  • займатись проституцією або надавати інші сексуальні послуги;
  • зніматись у порнографічних фільмах, фотозйомках, або показах через Інтернет;
  • виконувати роботу, про яку Ви не домовлялися, від якої не мали змоги відмовитися, і яка вимагалася від Вас під загрозою покарання;

або піддавали іншим формам експлуатації в Україні або за кордоном, імовірно, Ви постраждали від торгівлі людьми.

Більшість громадян України не може ідентифікувати себе, як особу, яка постраждала від торгівлі людьми.

Міністерство соціальної політики України є національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми, яке, відповідно до своїх завдань та функцій, формує та реалізує державну політику у сфері захисту прав громадян, які постраждали від торгівлі людьми.

Зміївська районна філія Харківського обласного центру зайнятості у тісній співпраці з громадськими організаціями та соціальними партнерами проводить роз’яснювальну роботу з  особами, які шукають роботу, про форми та можливі наслідки таких злочинів, а найголовніше: пояснює людям, що саме потрібно робити, щоб убезпечити себе від сучасних торгівців людьми.

Так, протягом І півріччя було проведено 10 семінарів на тему «Ризики нелегальної трудової міграції», в яких прийняли участь 70 осіб, та 684 індивідуальних профконсультації онлайн, під час яких значна увага приділялася питанню легальної зайнятості і можливим наслідкам при неофіційному працевлаштуванні.



« повернутися до списку новин