Зміївська районна рада

25.08.2020

Переглядів: 504

Закон № 466-1Х для ФОП: подання декларації у разі зміни системи оподаткування

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що  Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 №466-ІХ, внесено зміни до п.п. 177.5.2 ст. 177 ПКУ, щодо подання фізичною особою-підприємцем декларації у разі зміни системи оподаткування (набрали чинності з 23.05.2020 року).

      Фізичні особи - підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли із спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему оподаткування, обліку та звітності (до змін було за результатами звітного кварталу).

      Платники податку розраховують та сплачують авансові платежі у строки, визначені п.п. 177.5.1 ст .177 ПКУ, що настануть у звітному податковому році.

     Нагадаємо, що авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником податку самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується (п.п. 177.5.1 ст .177 ПКУ).

Отже, новостворена фізична особа-підприємець або фізична особа-підприємець, яка перейшла із/на спрощену систему оподаткування, податкову декларацію подає за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року.

Понад 1 млрд грн плати за землю отримали місцеві бюджети Харківщини

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що за січень – липень 2020 року до  місцевих бюджетів власниками та користувачами земельних ділянок сплачено  1020,1 млн гривень.  Доведене завдання виконано на 110,8% (плюс 99,8 млн грн).

У податковій службі нагадують, що громадянам земельний податок та орендна плата за землю обчислюються контролюючим органом  (за місцем знаходження земельної ділянки). Платникам надсилаються (вручаються) податкові повідомлення. Громадяни повинні сплатити плату за землю  протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення – рішення.

Фізична особа – підприємець: чи є вікові обмеження для реєстрації?

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що відповідно до статті 50 Цивільного кодексу України (далі  - ЦКУ)  право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Обмеження права фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності встановлюються Конституцією України та законом.

     Відповідно до статті 35 ЦКУ  повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця.Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов'язки.

     Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому Законом України від 15.05.2003 № 755-1V «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» (далі – Закон № 755).

     Відповідно до статті 42 Закону № 755 для проведення державної реєстрації фізична особа, яка має намір стати підприємцем та має ідентифікаційний номер, або уповноважена нею особа (далі - заявник) повинна подати особисто (надіслатирекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу державному реєстратору за місцем проживання такі документи:

-         заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця;

-         копію довідки про включення заявника до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів;

-         документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця;

-         нотаріально посвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника, або органу опіки та піклування, якщо заявником є фізична особа, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю.

Так, станом на 01.08.2020 на обліку в територіальних органах ГУ ДПС у Харківській області перебуває 158162 фізичних осіб - підприємців, з яких 25 – неповнолітні особи  до 18 років. Самому наймолодшому підприємцю області 16 років, а самому найстаршому – 96 років.

Харківщина: сплачено понад майже 222 млн грн за нерухомість

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що за січень - липень 2020 року до місцевих бюджетів надійшло 221,7 млн грн податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки.  Збільшення з аналогічним періодом 2019 року на 2,3 млн грн Нагадуємо, що відповідно до п.п. 266.10.1. п. 266.10 ст. 266 Податкового кодексу України податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Шановні громадяни! У разі неотримання податкового повідомлення для сплати податку, запрошуємо Вас пройти звірку у ЦОП за місцем вашої реєстрації.



« повернутися до списку новин