Зміївська районна рада

07.06.2020

Переглядів: 671

В Центрах обслуговування платників Харківського управління протягом січня-березня 2020 року надано понад 8,5 тисяч адмінпослуг

       За січень-березень 2020 року в Центрах обслуговування платників Харківського управління ГУ ДПС в Харківській області надано  8589 адміністративних послуг.

Щодо штрафів за необладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками

Головне управління ДПС у Харківській області звертає увагу, що Законом України від 17.03.2020 №533-IX були внесені зміни до п. 52,1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) , згідно яких за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 01.03.2020 по 31.05.2020, штрафні санкції не застосовуються. Виняток - санкцій за порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах.

Так, зокрема, відповідно до пункту 1281.1 ПКУ необладнання та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі рівнеміра-лічильника на введеному в експлуатацію резервуарі, розташованому на акцизному складі, та/або витратоміра-лічильника на місці відпуску пального наливом з акцизного складу, розташованого на акцизному складі, а також необладнання та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового витратоміра-лічильника спирту етилового на місці отримання та відпуску спирту етилового, розташованого на акцизному складі,

-      тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 20000 гривень за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу або за кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, та/або незареєстрований витратомір-лічильник / витратомір-лічильник спирту етилового.

Повторне протягом року вчинення на тому самому акцизному складі будь-якого з вказаних вище порушень тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50000 гривень за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу або за кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, та/або незареєстрований витратомір-лічильник / витратомір-лічильник спирту етилового.

При цьому у п.18 підрозділу 5 розділу  ХХ  Переходні положення  ПКУ  введені в дію строки застосування відповідальності платників акцизного податку відповідно до ст. 1281,.

Нагадуємо, що у 2019 році були введені в дію штрафні санкції до розпорядника акцизного складу, на акцизному складі якого розташовано резервуари, загальна місткість яких перевищує 1000 куб. метрів, але не перевищує 20000 куб. метрів. Крім розпорядника акцизного складу, який до 1 липня 2019 року не підпадав під визначення платника податку відповідно до пункту 212.1 статті 212 ПКУ.

З  квітня 2020 року  штрафні санкції за вказані вище порушення (1281.1 ПКУ) будуть застосовуватись до розпорядника акцизного складу, на акцизному складі якого розташовано резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів (крім розпорядника акцизного складу, який до 1 липня 2019 року не підпадав під визначення платника податку відповідно до пункту 212.1 статті 212 цього Кодексу)

А вже  з 1 липня 2020 року - до розпорядника акцизного складу, який до 1 липня 2019 року не підпадав під визначення платника податку відповідно до пункту 212.1 статті 212 цього Кодексу (незалежно від загальної місткості резервуарів, розташованих на акцизному складі такого розпорядника), а також до вітчизняних підприємств, на яких здійснюється діяльність з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх суміші з метою вилучення цільових компонентів (сировини), що передбачає повний технологічний цикл їх переробки в готову продукцію (пальне).

Більше ніж 3 100 платників акцизного податку (93%) надають звіти в електронному вигляді

Головне управління ДПС у Харківській області звертається до 246 платників акцизного податку, які  надають звіти або в паперовому вигляді, або на електронному носії!

У зв’язку з впровадженням карантину та з метою запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID - 19) рекомендуємо звітувати через Інтернет, зокрема з використанням ІТС «Електронний кабінет».

Також нагадуємо, що Законом України від 17.03.20 № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID - 19)»  не передбачено звільнення СПД – платників акцизного податку від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства в частині нарахування, декларування та сплати акцизного податку в період з 01.03.20 по 31.05.20.

Шановні платники акцизного податку, звітуйте в електронному вигляді!

Щодо відповідальності за відсутність реєстрації акцизних складів та не подання даних про залишки пального

Головне управління ДПС у Харківській області звертає увагу, що за порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах застосовуються штрафні санкції. Дія Закону України від 17.03.2020 №533-IX на ці порушення не поширюється.

Так, зокрема, пунктом 1281.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) передбачено, що відсутність з вини платника податку реєстрації акцизних складів у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового платником податку - розпорядником акцизного складу тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1000000 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2000000 гривень.

Також нагадуємо, що пунктом 1281.3 ПКУ визначено, що незабезпечення з вини розпорядника акцизного складу своєчасного подання до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1000 гривень за кожний неподаний електронний документ.

Водночас звертаємо увагу, що у п. 25 підрозділу 5 розділу  ХХ  Переходні положення ПКУ введені в дію строки застосування відповідальності платників акцизного податку, а саме :

- норми пункту 1281.2 статті 1281 застосовуються з 1 жовтня 2019 року    - норми пункту 1281.3 статті 1281 - з 1 січня 2020 року 

(крім штрафних санкцій за неподання електронних документів з акцизних складів, на яких розташовані резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів, та з акцизних складів, розпорядники яких до 1 липня 2019 року не підпадали під визначення платника податку відповідно до пункту 212.1 статті 212 цього Кодексу).

-      норми пункту 1281.3 цього Кодексу за неподання електронних документів з акцизних складів, на яких розташовані резервуари, загальна місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів, починають застосовуватися з 1 квітня 2020 року.

Також нагадуємо, що інформація щодо формату даних та структури Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів - лічильників рівня пального у резервуарі, затверджена Наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2018 №944, зі змінами внесеними Наказом Міністерства фінансів України  від 18.06.2019 №248.

Порядок ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів - лічильників рівня пального у резервуарі, передачі облікових даних з них електронними засобами зв’язку до контролюючих органів, затверджено Постановою КМУ від 22.11.2017  № 891, зі змінами  внесеними згідно з Постановою КМУ  від 19.06.2019 № 545.

Платники податків Харківщини за перший квартал 2020 року спрямували до бюджетів усіх рівнів понад 9,6 млрд грн податків і зборів

Як повідомив керівник податкової служби області Артем Єфремов, протягом січня - березня поточного року платники податків регіону перерахували до бюджетів усіх рівнів 9620,5 млн гривень.

Без урахування платежів, які фактично не залежать від ефективності адміністрування з боку податкової (рентні платежі ) збір податків і зборів  збільшився на 585,4 млн гривень у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Індикативний показник ДПС України забезпечено на рівні 100,2 відс. (плюс 18,9 млн гривень).

Так, до Державного бюджету надійшло  5449,1 млн грн, до місцевих бюджетів -  4171,4  млн гривень.

Звітуємо в «Електронному кабінеті» правильно

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що в умовах дії карантину податкову звітність рекомендовано надавати в електронному вигляді, зокрема використовуючи сервіс «Електронний кабінет».

При цьому, за допомогою сервісу «Електронний кабінет» декларування звітності в електронному вигляді виконується тільки в розділі «Введення звітності» у форматі файлу *.XML, який доступний для технічної обробки податкового звіту.

Звертаємо увагу, що Розділ «Листування з ДПС» (документи у форматі файлу *.PDF) для подання електронної звітності не використовується.

Тому електронні документи, що сформовані у розділі «Листування з ДПС» та подані в порушення вимог п.49.3 ст.49 Податкового кодексу України, вважатимуться неподаними.



« повернутися до списку новин