Зміївська районна рада

02.03.2018

Переглядів: 1105

Звернення депутатів Зміївської районної ради VІІ скликання щодо незадовільного стану автомобільних доріг загального користування на території Зміївського району Харківської області до Кабінету Міністрів України, Міністерства інфраструктури України, голови Харківської обласної державної адміністрації Світличної Ю.О.

Депутатський корпус Зміївської районної ради вкрай стурбований аварійним станом автомобільних доріг в Зміївському районі.

Станом на 01.03.2018 в Зміївському районі Харківської області ситуація з автосполученням між обласним, районним центрами та селами є вкрай критичною. Цими автошляхами здійснюється автобусний рух маршрутів загального користування, доїзд машин екстреної медичної допомоги, ДСНС, поліцейського патрулювання, шкільних автобусів. На деяких напрямках автобусний рух знаходиться на межі зупинення з причин майже повного руйнування дорожнього покриття. Водії вимушені здебільшого не їздити по дорогах, а їх об'їжджати, оскільки дороги перетворилися в перешкоду на маршрутах. Не дотримуються а ні безпека перевезення пасажирів, а ні стандарти доїзду спецавтотранспорту. Внаслідок такого стану доріг збільшилася кількість випадків пошкодження автомобілів

Роботи з експлуатаційного утримання дорожнього покриття майже не здійснювалися, не  рахуючи часткового ямкового ремонту автомобільних доріг Р-51 Мерефа-Лозова-Павлоград, Р-21-01 /М-18/ - Мерефа-Зміїв та мосту, що знаходиться на автодорозі Р-78 Харків-Зміїв-Балаклея-Гороховатка, через річку Сіверський Донець. У 2017 році із запланованих на рік 23,5 млн. грн. було освоєно на автошлях Мерефа - Зміїв 17,0 млн.грн., у зв’язку з чим проведені роботи на окремих ділянках протяжністю 2,1 км. Однак стан цієї дороги залишається незадовільним, а відремонтовані ділянки за зиму знову почали руйнуватись.

За даними департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації був виконаний частковий ямковий ремонт окремими ділянками, загальною протяжністю 5,3 км. на автошляху Р-78 Харків-Зміїв-Балаклея-Гороховатка та оплачено відповідних робіт на суму 29,2 млн.грн. Однак, на деяких ділянках (наприклад, Безлюдівка – Васищеве – Темнівка, Задонецьке – Лиман, Лиман - Слобожанське) дорожнє покриття у критичному стані.

За останні 3 роки фінансування робіт з ремонту інших доріг загального користування на території Зміївського району проводилось здебільшого за рахунок субвенцій сільських, селищних, міської ради як співфінансування. Це ті кошти, які повинні бути спрямовані в т.ч. на благоустрій населених пунктів, на заклади соціальної сфери тощо, а також на дороги населених пунктів, які перебувають у комунальній власності і стан яких входить до сфери відповідальності місцевих рад.

Зміївська районна рада за останні два роки втретє звертається  до центральних органів виконавчої влади щодо необхідності приведення дорожнього покриття до проїзного стану. А, враховуючи, що з 01 січня 2018 року автомобільні дороги загального користування перебувають у сфері управління обласної державної адміністрації (на балансі Департаменту капітального будівництва), маємо надію на проведення якісних робіт щодо відновлення дорожнього покриття на території нашого району, зокрема на автошляхах, що мають найбільше транспортне навантаження, про які йдеться у нашому зверненні.

Враховуючи велике значення для соціально-економічного розвитку Зміївського району та Харківської області в цілому автодоріг, просимо включити в перелік об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів цільового дорожнього фонду Харківської області, на 2018 рік ремонт автошляхів Р78 Харків-Зміїв-Балаклея-Гороховатка від м. Харків до смт. Слобожанське (включаючи міст через річку Мжа), Мерефа - Зміїв (протяжністю 20,2 км) та Зміїв-Таранівка (протяжністю 14,6 км) та забезпечити у 2018 році фінансування цих робіт за рахунок коштів обласного дорожнього фонду.

Пріоритетним в цьому списку є відрізок автодороги Р-78 Харків-Зміїв-Балаклея-Гороховатка від м. Харків до смт. Слобожанське (включаючи міст через річку Мжа), оскільки вони забезпечують найбільшу інтенсивність транспортного потоку.

Окремо просимо звернути увагу на міст, що знаходиться на автодорозі Р78 Харків-Зміїв-Балаклея-Гороховатка, через річку Мжа, капітальний ремонт якого не проводився (крім дорожнього покриття) більше 40 років. Міст забезпечує транспортний та пасажирські потоки, через нього постійно рухається транспорт, в тому числі великогабаритний та військова техніка.

На сьогодні проект ремонту цього мосту подано до Державного фонду регіонального розвитку.

У випадку проведення ремонту зазначених автошляхів за рахунок цільового фонду кошти місцевих бюджетів будуть спрямовані на ремонт та обслуговування доріг місцевого значення, які знаходяться у комунальній власності територіальних громад Зміївського району та також є у незадовільному стані.

 

Схвалено рішенням ХLІ сесії Зміївської районної ради VІІ скликання

від 02 березня 2018 року № 768-VІІ



« повернутися до списку новин