Зміївська районна рада

13.04.2020

Переглядів: 422

Податок на додану вартість: підсумки І кварталу

Державна податкова служба виконала індикатив Міністерства фінансів України на І квартал з податку на додану вартість на 101,7%,  до бюджету додатково надійшло 400 млн гривень.

Сальдо ПДВ у січні-березні 2020 року становило 25,9  млрд грн, що на 10,1 млрд грн, або на 63,8 % більше за відповідний період 2019 року.

Загалом з початку року до бюджету надійшло 65,3 млрд грн, відшкодовано 39,4 млрд грн податку на додану вартість.

При зменшенні бази оподаткування (обсягу оподаткованих операцій) у І кварталі 2020 року до відповідного періоду 2019 року на 0,14 %, задекларовані до сплати суми ПДВ зросли на 6,5 %, що у грошовому еквіваленті становить +4 млрд гривень. Цих результатів вдалося досягти завдяки підвищенню якості аналізу надходжень податку, ефективності адміністрування та впровадження нової системи моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризиків.

  «Ми дякуємо усім сумлінним платникам, які у цих складних для функціонування бізнесу умовах продовжують робити свій внесок у наповнення бюджету. При цьому податкова гарантує продовження поступу у боротьбі з мінімізаційними схемами з ПДВ. Це запорука повного та вчасного відшкодування для підприємств, які зараз особливо гостро потребують цих коштів», – наголосив Голова ДПС Сергій Верланов.

Понад 3,7 млрд.грн. ЄСВ надійшло за перший квартал 2020р. від платників Харківщини

В Головному управлінні ДПС у  Харківській області проінформували, що протягом січня - березня 2020 року платники регіону сплатили  3 764,1 млн.грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Вказана сума перевищила минулорічні надходження на  337,1 млн. грн (+ 9,8 відс.).

Отримані кошти єдиного соціального внеску направляються на забезпечення пенсійних та соціальних програм громадян. Тому, дуже важливо, щоб усі роботодавці не допускали виплату заробітної плати «в конвертах».

Звільнення від оподаткування ПДВ медвиробів для боротьби з коронавірусом

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що Законом України від 30.03.2020 № 540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)" пункт 71 підзроділу ІІ розд. ХХ ПКУвикладено в новій редакції. Нагадаємо, що цей пункт було введено Законом № 530 щодо боротьби з коронавірусом. Зазначений пункт у попередній редакції звільняв від оподаткування ПДВ лише імпорт ліків та мед виробів для боротьби з коронавірусом.

Згідно зі змінами тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця,  в якому завершується дія  карантину, звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання  на митній території України товарів  (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 року № 224.

За І квартал до Державного бюджету сплачено понад 1,7 млрд грн ПДВ

Як повідомили в Головному  управлінні ДПС у Харківській області протягом січня - березня 2020 року забезпечено збір податку на додану вартість до Державного бюджету у сумі 1774,4 млн гривень.

При цьому, простежується позитивна динаміка в частині збільшення рівня декларування та збору податку на додану вартість в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Надходження збільшилися на 342,0 млн грн або 23,9 відс. у порівнянні з відповідним періодом 2019 року.

Разом з тим, звертаємо увагу платників ПДВ, що Законом України від 17 березня 2020 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон № 533), внесено зміни до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), які передбачають звільнення від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, які вчинені протягом періоду з 01 березня по 31 травня 2020 року. Але Закон № 533 не звільняє платників від застосування до них фінансової відповідальності контролюючими органами, зокрема, за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ, несплату (несвоєчасну) сплату податкових зобов’язань з ПДВ.

Тому нагадуємо, що 21.04.2020 року настає останній день подання податкової декларації з податку на додану вартість за березень 2020 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному місяцю. А 30.04.2020 року останній термін сплати податку на додану вартість за березень 2020 року.

Акцизний податок: результати першого кварталу

В Головному управлінні ДПС у  Харківській області проінформували, що протягом січня - березня 2020 року платники регіону сплатили  83,4 млн  грн акцизного податку. Вказана сума перевищила минулорічні надходження на  17,8 млн грн (+ 27,2 %). Доведене завдання виконано на 129,9% (+19,2 млн грн).

Податкова служба Харківщини висловлює подяку всім виробникам підакцизної продукції, які працюють легально та забезпечують країну бюджетними надходженнями.



« повернутися до списку новин