Зміївська районна рада

31.08.2020

Переглядів: 753

Увага громадянам! Майнові податки слід сплатити до 01 вересня

Головне управління ДПС у Харківській області акцентує увагу громадян на необхідності сплати до 01 вересня 2020 року майнових податків:

- плату за землю; 

- податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- транспортний податок.

При цьому, обчислення сум майнових податків здійснюється контролюючими органами, які надсилають  платникам податків податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податків та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування, у порядку, визначеному статтею 42 Податкового Кодексу, до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Податкові зобов'язання  за звітний рік  сплачуються фізичними особами  протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.п.266.10.1 п.266.10 ст.266, п.п.267.8.1 п.267.8 ст.267, п.286.5 ст.286 ПКУ)

Звертаємо увагу, що фізичні особи - платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

а) об'єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

б) права на застосування пільги зі сплати податку;

в) розміру ставок податку;

г) нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об'єкт оподаткування, перехід права власності на об'єкт оподаткування), контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

За ліцензії харківський бізнес сплатив до бюджету майже 47 млн гривень

В ГУ ДПС у Харківській області проінформували, що за січень - липень 2020 року місцеві бюджети Харківщини отримали 46,9 млн грн плати за ліцензії. Вказана сума перевищила минулорічні надходження на 8,6 млн грн (+18,3%).

Станом на 01.08.2020 року на обліку знаходиться  3040 суб’єктів господарювання, які здійснюють ліцензійну діяльність  з роздрібної торгівлі алкогольної та тютюнової продукції.

Протягом січня – липня 2020 року видано 6 646 ліцензій:

3729 -  на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями,

2917 - на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

З актуальним реєстром діючих ліцензій можна ознайомитися на сайті Головного управління ДПС у Харківській області за посиланням :  http://kh.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy

 

Закон № 466-ІХ: зміни щодо повернення помилково сплачених коштів

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»  (далі – Закон № 466), було внесено зміни, зокрема до статті 43 ПКУ (далі - ПКУ) в частині порядку повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені.

Зокрема, обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1 095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені (п.43.3 ст. 43 ПКУ).

Платник податків подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені (далі – Заява) у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів:

-на поточний рахунок платника податків в установі банку;

-на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;

-повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку (п.43.4 ст. 43 ПКУ).

У разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунка платника ПДВ у Системі електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ) у порядку, визначеному п. 200.5 прим1 ст. 200 прим 1 ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника у СЕА ПДВ, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів – шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку (п.43.4 прим1 ст.43 ПКУ).

Також, Законом № 466 п.43.4 прим 1 ст. 43 ПКУ доповнено новим абзацом, відповідно до якого повернення у випадках, визначених законодавством, сум ПДВ, контроль за справлянням яких покладено на контролюючий орган, визначений пп. 41.1.2 п. 41.1 ст. 41 ПКУ, при ввезенні товарів на митну територію України здійснюється в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200.3 прим 1 ст. 200 прим 1 ПКУ на момент оформлення митної декларації/аркуша коригування, на підставі яких здійснюватиметься таке повернення.

На Харківщині надходження від туристичного збору 4,3 млн гривень

У Головному управлінні ДПС у  Харківській області проінформували, що протягом січня-липня 2020 року платники регіону сплатили 4,3 млн грн туристичного збору. У порівняні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшилися у 1,7 рази  (+1,7 млн гривень).

Надходження за сім місяців цього року - в 2,3 рази більше від доведеного завдання (+2,5 млн гривень).

У податковій зазначили, що ставки туристичного збору встановлюються рішеннями місцевих рад. Ознайомитися з актуальними ставками можливо за посиланням на субсайті ГУ ДПС у Харківській області https://kh.tax.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/mistsevi-podatki-ta-zbori/turistichniy-zbir/

Туристичний збір у повному обсязі надходить до місцевих бюджетів. Отже, мандруючи Україною, ми не тільки пізнаємо нашу країну, а і розвиваємо наші міста і села.

#ПОДОРОЖУЙ_УКРАЇНОЮ



« повернутися до списку новин