Зміївська районна рада

09.12.2019

Переглядів: 331

#Всеукраїнський_тиждень_права. Громадяни мають право на звернення до органів податкової служби

    В рамках проведення Всеукраїнського тижня права, Харківське управління ГУ ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до Закону України «Про звернення громадян»  кожен громадянин має право направляти до органів податкової служби як індивідуальні, так і колективні письмові звернення.

Звертаємо увагу, що звернення повинно містити:

-  прізвище, ім'я, по батькові;

-  адресу громадянина;

-  контактний телефон;

-  суть порушеного питання (зауваження, пропозиції, заяви, скарги, прохання або вимоги);

-  підпис заявника (заявників) із зазначенням дати;

-  надруковано або написано від руки розбірливо й чітко.

Звернення розглядаються та вирішуються в місячний термін від дня їх надходження, а ті, що не потребують додаткового вчення, – не пізніше 15 днів від дня їх отримання. В цілому термін розгляду звернень не може перевищувати 45 днів.

Для кожного виду звернень установлено особливий порядок розгляду й форми реагування. Відповідь за результатами розгляду звернень в обов’язковому порядку дає той орган, який отримав звернення та до компетенції якого входить вирішення порушених питань, такий орган повинен:

об’єктивно та своєчасно розглянути звернення; перевірити викладені факти; прийняти рішення згідно чинного законодавства та повідомити громадян про наслідки розгляду.

Звертаємо увагу, що звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявникові з відповідними роз'ясненнями. Письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором є анонімним і розгляду не підлягає.

Право на звернення - є одним із засобів захисту прав та законних інтересів громадян, яке закріплено основним Законом держави – Конституцією України  та  Законом України №393 від 02.10.1996 року «Про звернення громадян».

Надання адміністративних послуг є одним з найважливіших завдань у взаємовідносинах податкових органів  з платниками податків

У листопаді 2019 року Центрами обслуговування платників Харківського управління ГУ ДПС у Харківській області було надано 2320 адміністративних послуг.

У зазначений період видано 925 карток платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків.

Довідок про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами Державної податкової служби України отримали 130 платників.

За реєстрацією реєстраторів розрахункових операцій, книг обліку розрахункових операцій, розрахункових книжок до центру обслуговування звернулося 305 суб’єктів підприємницької діяльності.

Стати платниками єдиного податку виявили бажання 260 суб`єктів підприємницької діяльності, 229 платників податків отримали витяг з реєстру платників єдиного податку, також було надано 196 послуг з реєстрації книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку.

Платникам податків про отримані доходи надано 27 довідок, а також було видано 174 відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Надання інших адміністративних послуг платникам податків склало 74.

Нагадаємо, що платники Харківського району можуть отримати довідки за телефонами (057)393-08-60, (057)393-19-36, платники м. Люботин за номером (057)741-11-71, м. Чугуїв за номером (05746)-2-22-42 та м. Зміїв за номером (05747)-3-14-76.

Нецільова благодійна допомога: чи нараховується ЄСВ?

03.12.2019 - Головне управління ДПС у Харківській області

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до п. 1 частини першої ст. 7 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для платників, які згідно з п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464 є роботодавцями, визначено суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄВ передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 № 5 (далі – Інструкція № 5).

Оскільки нецільова благодійна допомога не належить до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних, компенсаційних виплат, а відповідно до п. 3.31 розд. 3 Інструкції № 5 є матеріальною допомогою разового характеру і, відповідно «іншою виплатою, що не належить до фонду оплати праці», то вона не є базою нарахування ЄСВ.

Надходження до місцевих бюджетів Харківщини зросли на 2,3 млрд. гривень

04.12.2019 - Головне управління ДПС у Харківській області

Наповнені місцеві бюджети – економічна та соціальна стабільність в регіоні. Мешканці Харківщини розуміють це, своєчасно та в повному обсязі сплачуючи податки.

Головне управління податкової служби області звітує:  за одинадцять місяців 2019 року місцеві бюджети поповнились на 15,6 млрд.грн., що на 17,6%  або на 2,3 млрд. грн більше минулорічного показника.

У листопаді забезпечено збір платежів у сумі 1,6 млрд.грн., що на 144,3 млн грн. більше ніж за листопад 2018 року.

При цьому, основним джерелом надходження до місцевого бюджету є податок на доходи фізичних осіб. За січень-листопад 2019 року до бюджетів місцевих громад надійшло 9,1 млрд. грн цього податку. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року 2018 року забезпечено приріст надходжень на 17,1 % або на 1,3 млрд.гривень.

Крім того, до місцевих бюджетів з початку року надійшло єдиного податку – 2,9 млрд.грн (+507,8 млн.грн), земельного податку та орендної плати – 1,7 млрд.(+300,4 млн грн), рентної плати – 735,5 млн грн (+16,7 млн грн), податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 329,2 млн грн. (+50,5 млн грн), податку на прибуток – 293,1 млн грн. (+119,3 млн грн).

Податкова служба Харківщини нагадує громадянам про внесення актуальних даних до ДРФО

04.12.2019 - Головне управління ДПС у Харківській області

Головне управління ДПС у Харківській області нагадує, що відповідно до вимог ст. 70 Податкового кодексу України (пп.70.2 та 70.7) громадяни у разі зміни місця проживання зобов’язані протягом місяця подати до державної податкової інспекції заяву форми 5-ДР для внесення відповідних актуальних даних  в Державний реєстр фізичних осіб - платників податків.

Завдяки своєчасно внесеній достовірній інформації про фактичні реєстраційні дані фізичних осіб податкові повідомлення  рішення про нараховану суму земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортного податку обов’язково надійдуть у визначений законом термін до адресата.

У протилежному випадку громадянин може не отримати повідомлення від органу ДПС про нараховані суми податкових платежів, а відтак своєчасно виконати свій обов’язок зі сплати зазначених податків.

Щоб не потрапити у перелік податкових боржників кожному громадянину, котрий змінював свої реєстраційні дані, особливо місце проживання (реєстрації) після того, як востаннє звертався до державної податкової інспекції щодо присвоєння відповідного реєстраційного номера облікової картки платника податків, варто невідкладно подати заяву за формою 5-ДР  за місцем нової реєстрації (проживання).

ДПС, як сервісна служба, підтримує законодавчі ініціативи, спрямовані на покращення відносин між податковими органами і платниками, - Сергій Верланов

06.12.2019 - Головне управління ДПС у Харківській області

В Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає суттєве спрощення ведення бізнесу для представників мікробізнесу.

Документ, зокрема, скасовує вимогу для платників єдиного податку, які не є платниками ПДВ, вести паперові книги обліку. Крім того, законопроект містить низку норм, які дозволять удосконалити роботу Електронного кабінету платника податків, що зробить його роботу більш швидкою та зручною.

«ДПС, як сервісна служба, підтримує ініціативи законодавців, спрямовані на поліпшення взаємин податкових органів і платників податків, особливо якщо такі ініціативи сприяють підвищенню податкової культури та стимулюванню добровільної сплати податків», - прокоментував новий законопроект Голова ДПС Сергій Верланов.

З 1 грудня 2019 року за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних передбачено штраф

06.12.2019 - Головне управління ДПС у Харківській області

Головне управління ДПС у Харківській  області повідомляє, що з 1 грудня 2019 року вступають  в  дію штрафні санкції, передбачені пунктами 1202.1 - 1202.3 статті 1202Податкового кодексу України за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію акцизних накладних та розрахунків коригування до акцизних накладних, а також другого примірника акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Звертаємо увагу, що пунктом 25 підрозділу 5 розділу ХХ Податкового кодексу України застосування штрафів за порушення граничних строків реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до акцизних накладних передбачалось вже з 01.10.2019 року. Однак, Законом України від 20.09.2019 року № 129-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг" внесено зміни, якими відтерміновано застосування зазначених штрафів. Зокрема  пункти 1202.1 -      1202.3  статті 120 Податкового кодексу не застосовуються до акцизних накладних/розрахунків коригування, які платник зобов'язаний скласти з 1 липня по 30 листопада 2019 року.

При цьому, не змінився порядок запровадження штрафних санкцій передбачених п. 1281.2 статті 128 Податкового кодексу за відсутність реєстрації акцизних складів у СЕАРП та СЕ і п. 1281.3 статті 128 1 Податкового кодексу за незабезпечення розпорядниками акцизного складу своєчасного подання до контролюючого органу електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального й обсягу обігу пального чи спирту етилового. Як і раніше норми пункту 1281.2 статті 1281Податкового кодексу застосовуються з 1 жовтня 2019 року, а норми пункту 1281.3 статті 1281 ПКУ - з 1 січня 2020 року. 



« повернутися до списку новин